Prezentare generala Teme de cercetare Echipa de cercetare Activitate de diseminare Fisa prezentare proiect CEEX
Prezentare generalaDetalii proiect
Scopul programului este de a dezvolta instrumente eficiente, bazate pe tehnici de inteligenta artificiala pentru protectia mediului avand in vedere ca la ora actuala atat pe plan national cat si international cele doua domenii, protectia mediului si inteligenta artificiala (prin solutiile bazate pe cunoastere pe care le ofera) sunt domenii de interes strategic. Procesele asociate mediului nu sunt usor de modelat si controlat, ele implicand utilizarea de cunoastere incompleta si incerta. Astfel, sunt necesare noi instrumente performante care sa rezolve problemele de mediu. Inteligenta artificiala poate furniza solutii eficiente la problemele complexe ale mediului, care iau in calcul atat aspecte cantitative cat si calitative, spatiale si temporale ale proceselor de mediu. Printre tehnicile de inteligenta artificiala care pot fi utilizate cu succes in protectia mediului mentionam: sisteme bazate pe cunostinte, invatare automata, rationare bazata pe cazuri, sisteme suport de decizie, retele neuronale artificiale si agenti inteligenti. Programul postdoctoral isi propune sa studieze aplicarea unor tehnici de inteligenta artificiala in protectia mediului si sa analizeze eficienta acestora.

Programul cuprinde trei teme majore:

(1) studiul aplicarii sistemelor multiagent in protectia mediului (modelarea multiagent a sistemelor de monitorizare si control)

(2) studiul aplicarii retelelor neuronale artificiale in protectia mediului (dezvoltarea unui instrument eficient de predictie a starii de poluare pe termen scurt/mediu)

(3) studiul aplicarii metodei bazate pe cunoastere in protectia mediului (dezvoltarea unui sistem bazat pe cunostinte pentru diagnoza starii de poluare a mediului si controlul acesteia)

Cele trei teme isi propun sa ofere solutii originale pentru principalele tipuri de probleme intalnite in protectia mediului (monitorizare, diagnoza si control).

Copyright © 2007 Mihaela Oprea. Toate drepturile rezervate.